Orionova pot

Planinsko društvo Slivnica

V SOBOTO, 4. oktobra 2014

ODHOD: Ob 07:45 AP Šentjur ter ob 08:00 AP Gorica pri Slivnici

OPIS POTI: Orionova pot , ki jo je med službovanjem v Jurkloštru odkril in na zemljevid postavil znani slovenski duhovnik pater dr. Karel Gržan, že kar nekaj let navdušuje, vznemirja in buri znanstvene in poljudne kroge. Dr. Gržan je v dolini Gračnice namreč odkril številna neolitska gradišča, ki naj bi odslikavala zvezdna znamenja, od katerih je najbolj viden (ali bolje rečeno navadnemu smrtniku najbolj znan) ravno Orion.
Pot bomo začeli v kartuziji Jurklošter, kjer nas bo pozdravil in tako Jurklošter kot pot tudi kratko predstavil Janko Cesar, vodja zavoda Odon, ki skrbi za raziskovanje in ohranjanje kulturne in naravne dediščine Jurkloštra. Nadaljevali bomo ob strugi Gračnice mimo Šmidovega mlina do Marofa, od koder se bomo podali po poti navzgor in že kmalu prišli do najvidnejšega gradišča, ki naj bi predstavljal Orionov pas. Pot bomo nadaljevali nekaj časa po planoti, potema pa se preko Pojerja z lepimi počivališči ob ribnikih podali v dolino in po ostrem skalnatem grebenu (odslikavi ozvezdja Bik) do Blatnega Vrha, kjer bo najvidnejše Bikovo oko. Po razgledni planoti se bomo skozi osrednji del vasi Blatni Vrh spustili do Marofa in do Pečerinskih slapov, kjer dr. Gržan razkriva povezave s sveto reko Eridan. Skozi zanimivo skalno sotesko bomo opravili še zadnji del poti in izlet zaključili pri ribnikih na Marofu

HRANA: Iz nahrbtnika.

ČAS HOJE: 3-4 ure

OPREMA: Primerna vremenu. Dobri planinski čevlji, zaščita proti dežju pohodne palice,