Natisni

Orionova pot

08.10.2015

IN PD SLIVNICA PRI CELJU

Vabita po

zvezdnih poteh nad Jurkloštrom

10. oktobra 2015

 

ODHOD: Ob 8.15 iz AP v gorici pri Slivnici in 8.00 iz AP šentjur

OPIS POTI: Če se spomnite, smo vas preteklo leto vabili na Orionovo pot, ki jo je med službovanjem v Jurkloštru odkril in na zemljevid postavil znani slovenski duhovnik pater dr. Karel Gržan. Letos pa se bomo podali še na tri markantne zvezdne preslikave nad Jurkloštrom; na Sv. Trojico, Vranjo in Krničjo peč. Prva po Gržanovem mnenju ustreza ozvezdju Mali pes, drugi dve pa ozvezdju Dvojčka (Kastor in Poluks).

Pot bomo tako kot lani začeli v kartuziji Jurklošter in v gozdu kmalu zagrizli v strmino, da se bomo za slabih 500 m povzpeli na Sv. Trojico. Je Sv. Trojica preslikava osme najsvetlejše zvezde Prokijona ali ne, prepuščamo raziskovalcem, a kar bomo zagotovo videli mi bo izreden razgled na hribe v okolici, po besedah domačinov pa naj bi se s Sv. Trojice videl celo Triglav. Pot bomo nadaljevali do Vranjih peči, ki bodo v svoje osrednje skalovje sprejele le najbolje pripravljene, od tam pa se bomo vrnili v Jurklošter. Krožna pot nam bo vzela največ 4 ure. Če bomo zbrali dovolj energije, se bomo iz Jurkloštra s prevozom premaknili še do Mišjega dola in Velikih Gorelc, od koder pa bo le kratek sprehod do Krničje peči, ki naj bi bila preslikava Kastorja. Za konec se bomo zapeljali le še do razgledišča na zemeljsko preslikavo ozvezdja Dvojčka, ki nas bo s svojo skalnato mogočnostjo sredi sicer pohlevnega gričevja morda le prepričala o svoji izrednosti in posebnosti. Kdo ve ?                                                                                                                                                                      

OPREMA: Primerna obutev (čevelj čez gleženj) in oblačila, primerna vremenskim razmeram ta dan.

PREHRANA:  Iz nahrbtnika.

STROŠKI IZLETA: Za člane PD 5 €, za nečlane 7 €.

ČAS HOJE: 4 do 5 ur, povratek predvidoma ob 15. uri.

ZAHTEVNOST: gozdna steza, kolovoz; na nekaterih delih, ki pa jih je možno zaobiti oz. izpustiti, bo pot zahtevna.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: Nina Gradič Planko (040 518 – 097) ; Mihaela Rožej (041 794 – 296) Prijave do četrtka 08. 10. 2015

VAREN KORAK VAM ŽELI PD ŠENTJUR !