Natisni

S Treh kraljev na Osankarico

25.05.2014

S TREH KRALJEV NA OSANKARICO

Z enotedensko zamudo nam je le uspelo izpeljati pohod na Pohorje.

Kot po navadi smo se še malce zaspani zbrali na avtobusni postaji. Ker nam je prejšnji vikend ponagajalo vreme, smo se tudi tokrat zaskrbljeno ozirali v z oblaki prekrito nebo.

Ko smo po dobri uri vožnje izstopili na Treh kraljih in nas je osvežil hladen veter, smo kar hitro vzeli pot pod noge, da smo se ogreli. Po prvem vzponu, ki je bil tudi edini resnejši, nas je čakala prijetna sprehajalna pot proti Črnem jezeru. Ob poti smo se ustavili ob Urškinem križu, kjer je Živa prebrala zgodbo o njenem nesrečnem koncu. Še malce naprej smo morali olajšati nahrbtnike in napolniti želodce. Pri Črnem jezeru smo izvedeli resnično zgodbo in legendo o njegovem nastanku. Tokrat v legendi ni imel glavne vloge povodni mož ampak sam peklenšček. Kljub temu, da je voda v jezeru zelo čista, ji mulj ki leži na dnu daje črno barvo. Po tem je dobilo jezero tudi ime. Proti Osankarici nas je pot vodila po na novo urejenih lesenih mostičkih. Še kratek spust in pred nami se je odprla čistina s kočo na Osankarici. Tu smo se že lahko greli na soncu. Po daljšem počitku smo se podali še do taborišča Pohorskega bataljona. Med mogočnimi drevesi, od katerih so nekatera morda doživela žalostno zgodbo izpred 71 let, smo se vsi malce umirili in prisluhnili zgodbi o borcih Pohorskega bataljona.

Ko smo se vrnili na Osankarico nas je tam že čakal avtobus. Še vožnja proti domu z obveznim kvizom o tem kaj smo novega spoznali in že je bil tu Šentjur.

Mentorice čestitamo vsem mladim planincem za vztrajno hojo in opravljeno pot, odraslim pa hvala za prijetno družbo.

Pohoda se je udeležilo 27 mladih in 14 »starejših« planincev OŠ Franja Malgaja in POŠ Blagovna.

Nasvidenje na pohodu Od klopce do klopce.

SREČNO!