Natisni

MLADI PLANINCI OSVOJILI TISOČAKA – BOČ

08.10.2017

Z avtobusom smo se zapeljali do Gabernika, kjer je bilo naše izhodišče. Že pogled na skale, ki so se vzpenjale visoko nad nami in nam kazale kje bo vodila naša pot, nam je dal vedeti, da se tokrat ne bomo »sprehajali«, kot smo se po Logarski dolini. Pred nami je bil pravi planinski vzpon. Po zelo strmi poti smo se dvignili za približno 300 višinskih metrov, kar bi lahko primerjali s stolpnico z 80 nadstropji. Ko smo prišli do vrha pečevja Galke, smo si malo odpočili in pobrskali po nahrbtnikih, če je v njih kaj okusnega. Po malici smo nadaljevali po zložni gozdni poti. Ob njej so nas tablice gozdne učne poti opozarjale na zanimiva drevesa, ki so tam rasla. Videli smo veliko podrtih dreves, ki tu ležijo še od žledoloma. Tu narava sama »počisti« za sabo in padla drevesa nadomesti z novimi. Kar kmalu se je pred nami začel gozd redčiti in prišli smo na obsežne travnike preko katerih smo odšli do Planinskega doma na Boču. Hodili smo mimo rastišč znamenite velikonočnice, ki pa so v tem letnem času pusta čakala na novo pomlad.

Na klopcah ob koči smo si spet privoščili malico in malo daljši počitek. Ker so se mladi pohodniki na prehojeni poti zelo izkazali, smo se mentorice odločile, da se lahko vzpnemo še na vrh, kjer nas je čakal 22 metrski razgledni stolp. Še ena »80 nadstropna stolpnica« je bila pred nami. In smo jo osvojili. Večina otrok se je povzpela tudi na vrh stolpa, nekaj pa nas je moralo počakati ob vznožju, da smo pazili na nahrbtnike ;-). Po zgodbi o razbojniški poglavarki Špelci, smo se spustili do planinskega doma, kjer nas je čakal avtobus. Na poti domov, ko smo se peljali čez prelaz Pečica, smo iz varnega zavetja avtobusa pozorno opazovali okoliške gozdove, če se za kakšnim grmom le še ne skriva kak Špelčin pajdaš.

Pohoda se je udeležilo 37 mladih planincev OŠ Franja Malgaja in POŠ Blagovna ter 9 staršev. Spremljale smo jih 4 mentorice, ki smo zelo ponosne na naše mlade, vztrajne pohodnike. Hvala staršem za pomoč.

Nasvidenje novembra, ko se bomo preizkušali na plezalni steni.

SREČNO!